Du har säkert sett det på ljuskällor och lampförpackningarna. Det mystiska ordet lumen. Men vad betyder det?
Lumen kommer från latin och betyder ljus. Det är alltså det värde som beskriver hur mycket ljus en ljuskälla har. Tidigare har vi gått på watt, men watt är hur mycket energi glödlampan använder. Nu när vi gått över till lågenergilampor är watten inte samma som ljusstyrka, även fast de ger samma ljusstyrka som tidigare. Lågenergilampor använder därför lumen för att visa hur starkt eller svagt deras ljus är. Ju högre lumen-värde, desto starkare är ljuset.
Köpguide:
Här kommer några smarta riktlinjer för dig när du handlar ljuskällor.
Ljusslinga eller dekorbelysning (ej för läsning): 5 lumen
Här behöver du något mest för att skapa stämning men den ska absolut inte blända då du vill kunna titta direkt på den utan att anstränga ögonen. Här krävs endast en mycket låg lumenstyrka. Har du för hög ljusstyrka är risken stor att du bländas eller får ont i ögonen.
Mysbelysning: 120-140 lumen
Mysbelysning är exempelvis en golvlampa brevid soffan, den ska ge lite ljus men du kommer inte använda den för att läsa längre stunder.
Upplysning (t ex taklampa): 400-600 lumen
Nu vill vi ha ordentligt med lumen. En taklampa ska göra det enkelt för dina ögon att läsa en text, och det ska funka även en mörk vinterdag.
Läsbelysning: 700-800 lumen
Läsbelysning ska vara stark, eftersom du vill rikta den direkt på det du tittar på. Du kommer inte vinkla detta i ansiktet och därför kan du ha en hög lumen som annars hade bländat.
Men tänk på att alla dessa riktmärken är just riktmärken. Du kanske behöver mer ljus för att du ska kunna läsa behagligt, eller så mår dina ögon bäst i mjukare ljus. Testa dig fram och justera så det passar för just dina behov.